Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Kas yra alkoholizmas?

Remiantis daugiamete patirtimi galiu drąsiai teigti, kad alkoholizmas yra jausmų ir emocijų liga.


Tikriausiai sutiksite, kad mes visi išgyvename tiek gerus, tiek blogus jausmus. Jausdami gyvenimą, kurį galime prilyginti amerikietiškiems kalneliams, visas emocijas perleidžiama per save. Kadangi kiekvienas žmogus yra asmenybė, visi skirtingai išgyvename emocijas ir jausmus, skirtingai juos išreiškiame.

 

Vieni žmonės yra atviresni, kiti – uždaresni. Dėl šios priežasties, kiekvienas žmogus skirtingai išgyvena stresines situacijas. Vieni išsikrauna sportuodami, bėgiodami, leisdami laiką gamtoje ar tiesiog kaip reikiant išsiverkia. Tačiau šįsyk norėčiau skirti daugiau dėmesio kitai grupei žmonių, būtent tų, kurie visas emocijas kaupia savyje.


Alkoholis tampa būdų išgyventi Sutikite, kaupiant visas emocijas savyje, ilgainiui prieinama riba, kada visos emocijos ir jausmai viduje jau nebesutelpa. Kas tada vyksta? Dažnu atveju, žmogus nebegalintis išlaikyti susidariusios įtampos, griebiasi
kraštutinumų, kurie padeda nuslopinti tas emocijas. Vienas tokių – alkoholis. Ši priemonė padeda nuimti įtampą, kadangi blaiviems, susidariusi našta, tampa jau nebepakeliama.

 

Dažniausi šių dienų įtampos sukėlėjai – įtampa darbe, baimė dėl ateities, rutina, nepasitikėjimas savimi ar kitais žmonėmis, pernelyg didelis darbo krūvis, atsakomybių ilgas sąrašas, šeimyninės problemos. Išties problemų, skatinančių griebtis alkoholio, sąrašas ilgas. 10 – 15 min. problemos tarsi išgaruoja.

 

Deja, alkoholio euforija tęsiasi neilgai, kadangi jau po 5 taurės ar stiklinės, jau ne jūs valdote alkoholį, bet alkoholis valdo jus. Skamba ne itin patraukliai, tiesa? Tikrovė yra tokia, kad alkoholizmas palaipsniui atima iš žmogaus valią, gebėjimą
spręsti, blaiviai mąstyti, netgi – gyvenimo džiaugsmą.

 

Svarbu paminėti ir tai, kad alkoholis labai dažnai gali aktyvuoti mūsų silpnąsias puses, blogąsias savybes. Kokias? Viena tokių – egoizmas. Galime pastebėti, kad išgėrę daromės jautresni, įžeidūs, neretai pradedame kivirčytis ar aršiau diskutuoti. Alkoholis tarsi suteikia žmogui galią, pasitikėjimą savimi ir dažnai nepelnytą. Dėl to, išgėrus kyla kivirčai, grumtynės ir kitos ne itin malonios situacijos.


Tiesa, kol kas paminėjome tik keletą alkoholio sukeliamų pasekmių. Tačiau būtina suprasti, kad alkoholizmas iššaukia kur kas liūdnesnius, o kartais net ir nepataisomus padarinius. Todėl svarbu pagalvoti, ar alkoholis yra jūsų išeitis, o gal galite ieškoti kitokių sprendimų?


Ar įmanoma padėti sau?


Svarbus klausimas – ar žmogus, vartojantis alkoholį gali sau padėti? Tiesa yra tokia, kad priklausomas nuo alkoholio žmogus yra patekęs tarsi į melo pinkles, iš kurių labai sunku ištrūkti. Kuo ilgiau delsiama, tuo darosi sunkiau. Vartojantis alkoholį žmogus sau meluoja, pavyzdžiui, „šįvakar išgersiu vieną butelį alaus ir man pakaks“. Deja, vargu ar į alkoholizmą linkęs žmogus sustos ties vienu buteliu ir ar nustos
meluoti sau pačiam ir kitiems.

 

Akivaizdu, kad žmogus pakliuvęs į melo ir alkoholio liūną, padėti pats sau vienas tikrai negali. Visgi, būtent dėl šios priežasties, svarbu ieškoti pagalbos. Pagalbos formų yra įvairių. 


Svarbu atrasti sau tinkamiausią. Kodavimas nuo alkoholio – vienas iš sprendimų, padėsiančių atsisakyti šios klastingos priklausomybės. Visgi, apmaudu, kad daugelis žmonių, kenčiančių nuo alkoholizmo, sau nepadeda. Bet ne todėl, kad nenorėtų, o todėl, nes jiems stinga informacijos.

 

Daugelis nėra savo aplinkoje susidūrę su tokia priemone, kaip alkoholio kodavimas, kai kurie yra tik girdėję šį apibrėžimą. Visgi, jeigu atidžiau panaršytumėte internete, paieškoje įvedė kodavimas nuo alkoholio atsiliepimai, surastumėte daug naudingos informacijos ir atidžiau susipažintumėte su šia pagalbos priemone, veiksmingai gydančia nuo alkoholizmo.

 

Svarbiausias patarimas – pradėkite jau dabar! Paskambink man tel. +370 633 11193