Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Priklausomybė nuo alkoholio provincijoje? Mitai ir tikrovė.

Daugelis sako – kaime geriama, nėra darbo, nėra ką veikti, tai kad belieka, ypač vyresniems žmonėms – vaikai užaugę, karjera baigta. Tai yra vienas iš tų atvejų, kai į alkoholizmo problemą dažnai numojama ranka – ką jau padarysi… Nei vaikai kenčia, nei karjera griūva, geria vienas pats sau užsidaręs arba su draugu, žmogus niekam žalos nedaro, todėl niekas nemato problemos. Tačiau iš esmės, problema išlieka – kenčia pats žmogus.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“ steigėjas, psichoterapeutas Sergėjus Gorškovas pasakoja apie požiūrį į priklausomybes, į priklausomybių paplitimą regionuose ir mažuose miesteliuose,  į priklausomybių priežastis ir apie tai, ar priklausomybės tokiu atveju neišvengiamos.

 

Kada priklausomybė nuo alkoholio nelaikoma problema?

 

Dažniausiai, žmonės kreipiasi pagalbos dėl priklausomybių tada, kai priklausomybės ima kelti grėsmę socialiniam gyvenimui ir prestižui – darbui, karjerai, šeimai, statusui, vaikų gerovei ir kt. Tada, manoma, kad reikia gelbėti vaikų tėvą, padalinio vadovą, klubo vice prezidentą, sporto klubo dalyvį ir kt. Žmones dažnai suvokiame būtent per jų socialinius vaidmenis, ir dėl šių vaidmenų, jiems mums atrodo svarbūs.

 

Kai žmogus netenka šių vaidmenų, dažnas galvoja, kad priklausomybė jokių grėsmių ar pavojų nekelia – na, geria žmogaus sau vienas, ar su bičiuliu, namie užsidaręs, niekam problemų nesudaro, tai tegu geria, ar kam nuo to blogiau? Nors problema, socialiniu ar visuomeniniu lygiu neegzistuoja, tačiau blogiau yra visų pirma pačiam žmogui.

 

„Kalbant apie priklausomybes, turime gelbėti žmogų, o ne tikrą statusą, – teigia Sergėjus Gorškovas. – Reikia padėti žmogui, nepriklausomai nuo jo statuso ir įsipareigojimų, nes kiekvienas žmogus yra svarbus, ir kiekvienas yra vertingas. Ir prisiminkite – nei vienas žmogus, priklausomas nuo alkoholio, nėra laimingas.“

 

„Kaime tiesiog daugiau geriama“ – kaip šis teiginys tapo norma?

 

Nesiimsime spekuliuoti, kur geriame daugiau, mieste ar kaime. Yra skirtingi kontekstai, skirtingos socialinės ekonominės aplinkybės, skirtingos kultūros ir taip toliau.

 

Dažnai sakoma, kad kaime žmonės geria, nes nėra darbo, nėra pramogų, nėra kitų užsiėmimų. Taip formuojama nuomonė, kad priklausomybės yra nulemtos išorinių aplinkybių, kad tos aplinkybės sunkiai pakeičiamos, kad joms sunkiai įmanoma pasipriešinti ir, žodžiu, nieko jau nepakeisi. Problema natūralizuojama, tarsi ji būtų neišvengiama ir savaime suprantama.

 

Tačiau be išorinių aplinkybių, visada yra vidiniai faktoriai – nuostatos, lūkesčiai, valia, pasiryžimas, laisvalaikio užsiėmimai. Gyvenimas vyksta visur, ir pilnavertis gyvenimas įmanomas visur. Jeigu provincijoje, regionuose ir yra geriama daugiau, tai visų pirma todėl, kad tie žmonės tarsi nurašomi – „ką jau čia bepadarysi.“ Ir patys žmonės tarsi jaučia šią nuostatą, persiima tokiomis nuostatomis ir galvoja – visuomenė nieko nebesitiki iš manęs, tai vardan ko turėčiau mesti gerti?

 

„Provincija“ nėra nei nuosprendis, nei diagnozė

 

Jeigu jūs pats, arba jūsų tėvai ar seneliai, ar kiti artimieji, gyvenantys provincijoje, kaime, ypač vyresnio amžiaus, nebedirbantys, dažniau imasi taurelės – nenumokite ranka, nei į save, nei į kitus. Jokiu būdu nereikėtų sakyti  – žmogus visą gyvenimą sąžiningai dirbo, vaikus užaugino, nėra pramogų nei pareigų, nėra kitų užsiėmimų, dabar gali ir atsipalaiduoti, gyventi sau, daryti ką nori ir kaip išmano.

 

Prisiminkite, kad priklausomybė nėra gyvenimas sau ar savo malonumui. Priklausomybė yra gyvenimas nuolatinėje įtampoje, nuolatiniame konflikte ir besikartojančiuose kaltės, gėdos ir malonumo cikluose, todėl tokiam žmogui – ar jums pačiam, ar kitam – būtina padėti. Nei provincija, nei amžius, nei pinigų trūkumas nėra nuosprendis ar diagnozė. Visur egzistuoja džiaugsmą teikiantys dalykai, ir pilnavertis gyvenimas įmanomas visur, tačiau tai visada reikalauja pastangų.

 

Kreipkitės pagalbos patys arba paskatinkite savo artimuosius. Šiuolaikiniai kodavimo metodai yra draugiški žmogui, paprasti, neskausmingi ir efektyvūs.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“ buvo įkurtas 2018 m. Centrui vadovauja psichoterapeutas Sergejus Gorškovas. Centre konsultuojama ir gydoma nuo įvairių priklausomybių, tokių kaip priklausomybė nuo alkoholio, nikotino, kitų psichotropinių medžiagų, priklausomybė nuo lošimo bei kompiuterinių žaidimų. Šiuo metu, centras turi biurus Vilniuje ir Klaipėdoje.

 

Jei jums pačiam ar jūsų artimam žmogui nutiko taip, kad darosi sunku kontroliuoti alkoholio vartojimą, kreipkitės į psichoterapijos centrą „Sielos veidrodis“. Skambučiai telefonu priimami bet kuriuo metu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“

Naugarduko g. 68B, 2 aukštas, Vilnius

Šermukšnių g. 7, 105 kab., Klaipėda

Tel. Nr. +370 633 11193 (galima kreiptis visą parą).

https://alkoholio-kodavimas.lt/