Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

9 faktai apie vyrų alkoholizmą

Visi mes žinome, kad alkoholis yra žalingas, bet vis tiek dauguma žmonių jį vartoja. Kiekvienoje šalyje yra savo alkoholinis gėrimas ir net tradicijos, susijusios su to gėrimo vartojimu.

 

Dažnai lyg ir nekaltai prasidėję pasisėdėjimai su draugais prie taurės vyno arba linksmi vakarėliai bare su draugais ir alaus bokalu baigiasi priklausomybe svaigiesiems gėrimams, suluošinta sveikata, sunkiais šeimos narių išgyvenimais ir sugriautais gyvenimais.

 

Neįmanoma įsivaizduoti ,kad alkoholiniai gėrimai dingtų, todėl būtina šviesti visuomenę apie pavojus ir rizikas, susijusias su vartojimu ir galima priklausomybe nuo svaigiųjų gėrimų.

 

Šį kartą norime apžvelgti faktus, kurie pasakoja apie žalą vyrų fizinei ir psichinei sveikatai (bet aišku, aktualūs ir šalia tų vyrų esančioms moterims ir kitiems šeimos nariams):

 

Faktas #1: Gausus ir reguliarus alkoholio vartojimas trumpina gyvenimą. PSO skelbia, kad žmonės, kurie turi priklausomybę alkoholiui gyvena apie 15-20 metų trumpiau.  Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje 2021 m. vyrų vidutinė tikėtina gyve­ni­mo trukmė buvo 69,6 metų, todėl alkoholį vartojantys vyrai kartais gali net nesulaukti pensijos.

 

Faktas #2: Nesaikingas alkoholio vartojimas dažnai tampa įvairių traumų, susižalojimų, autoįvykių rezultatu, vėliau seka neįgalumas, darbo praradimas, ko pasėkoje vyras negali išlaikyti šeimos. O kartais išgertuvės pasibaigia mirtimi ir šeima lieka be vyro, tėvo… PSO duomenimis, pasaulyje net 7,7 procentai vyrų mirčių yra susiję su svaigiųjų gėrimų vartojimu.

 

Faktas #3: Tėvo gausus alkoholio vartojimas griauna vaikų ateitį: jie nemato tinkamo pavyzdžio šeimoje, negauna pakankamai dėmesio, nesuformuoja normalios šeimos vizijos, labia dažnai išaugus seka vartojusio alkoholinius gėrimus tėčio pėdomis.

 

Faktas #4: Alkoholis neigiamai veikia kraujotakos sistemą, prisideda prie miokardo infarktų, insultų, trombų, blogina išeitis. Higienos instituto duomenimis, Lietuvoje 2021 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau kaip pusė, t. y. 52,7 proc. visų mirusiųjų, iš jų beveik 10000 buvo vyrai, todėl alkoholio vartojimo problema yra tikrai aktuali.

 

Faktas #5: Svaigieji gėrimai neigiamai veikia kepenų ir inkstų veiklą, prisideda prie cirozės, trofinių opų, cukrinio diabeto, skrandžio opaligės ir kitų ligų atsiradimo. Taip pat alkoholis žaloja centrinę nervų sistemą, blogina kognityvines funkcijas, iššaukia alkoholines psichozes, delyrus ir kitas grėsmingas ligas. Daug fizinių, psichinių ir finansinių resursų tenka eikvoti visų šių ligų ir būklių gydymui, todėl vyrus užklumpa finansinė našta, emociniai ir fiziniai sunkumai.

 

Faktas #6: Alkoholio vartojimas neigiamai veikia vyro spermos kokybę, todėl dažnai poros, kuriose vyrai nesaikingai vartoja, negali susilaukti vaikų. Gydytojai rekomenduoja nevartoti alkoholio bent 3 mėnesius prieš planuojant vaikus.

 

Faktas #7: Alkoholio vartojimas taip pat neigiamai veikia potenciją, vyrui tampa sunkiau turėti lytinius santykius, pajausti malonumą, ko pasėkoje krenta savivertė, prastėja santykiai šeimoje, auga fizinio ir seksualinio smurto rizika šeimoje.

 

Faktas #8: Vyrai, turintys priklausomybę alkoholiui dažniausiai ją slepia, bet su laiku tą daryti tampa vis sunkiau. Ilgainiui jie netenka šeimos, reputacijos, darbo, fizinės ir psichinės sveikatos, gilėja socialinė atskirtis, aštrėja psichologinės problemos.

 

Faktas #9: Alkoholiniai gėrimai ženkliai prisideda prie įvairių nusikaltimų, tokių kaip išprievartavimai, muštynės, nužudymai, vagystės. Daug vyrų yra suluošinama, nužudoma arba keliauja už grotų, ko pasėkoje kenčia ištisos šeimos.

 

Paminėti faktai dar kartą turėtų padėti vyrams ir jų aplinkiniams suklusti, prisiminti, kokia brangi yra fizinė ir psichinė sveikata, šeimos narių ramybė ir saugi aplinka ir paraginti kreiptis pagalbos į specialistus, kurie padėtų išbristi iš alkoholinės priklausomybės liūno.