Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Alkoholizmo rizikos faktoriai

Medicininės enciklopedijos aiškina, kad alkoholizmas (dar kitaip priklausomybės nuo alkoholio sindromas) – liguistas potraukis (priklausomybė) gerti alkoholinius gėrimus. Kitaip alkoholizmas gali būti apibrėžiamas kaip alkoholinių gėrimų vartojimas, trikdantis normalų žmogaus asmeninį, šeimyninį, socialinį ir darbinį gyvenimą.

 

Dažnai žmogus gali pagalvoti, kad tas apibūdinimas tikrai ne apie jį, nes jis gali mesti gerti kada panorės, o ir socialinis bei šeimyninis gyvenimas dar nesutrikęs… Iš tikrųjų, svarbu suprasti, kad alkoholimas yra rimta liga ir tik problemos pripažinimas gali užvesti ant sveikimo kelio.

 

Panagrinėkime, kokie gi būna alkoholizmo rizikos faktoriai.

 

Genetika: Mokslininkai nustatė, kad yra konkretūs genetiniai faktoriai, kurie turi įtakos priklausomybės išsivystimui. Šeimose, kuriose yra alkoholikų, rizika vaikui tapti priklausomu nuo svaigiųjų gėrimų kyla iki 6 kartų.

 

Ankstyvas susipažinimas su alkoholiu: vaikai, kurie auga vartojančiose šeimose, mato blogą pavyzdį nuo mažens, jų galvose vystosi iškreiptas šeimos paveikslas, trūksta žinių apie sveiką gyvenseną, todėl jie yra mažiau atsparesni priklausomybėms.

 

Rūkymas: mokslininkai teigia, kad žmonės, kurie bent epizodiškai rūko yra labiau linkę tapti alkoholikais. Tai galima paaiškinti tuo, kad žmogus turintis vieną priklausomybę lengviau įklimpsta į kitą.

 

Išgertuvės su draugais: dažnai nekaltai prasidėję pasisedėjimai su draugais bare su alaus bokalu arba taure vyno gali liudnai baigtis sunkia priklausomybe nuo alkoholio. Jeigu kompanijoje jau yra priklausomų žmonių, netinkamas elgesys gali neigiamai veikti ir kitus bičiulius, o silpnesnės valios žmogus gali susirgti alkoholizmu.

 

Reklama: šiuo metu Lietuvoje alkoholinių gėrimų reklama yra uždrausta, bet dar neseniai ekranuose gausiai buvo rodomos neva gražaus ir sėkmingo gyvenimo akimirkos, kur alkoholis vaidino tikrai ne paskutinę role. Taip pat filmai, muzikos klipai, vakarėlių nuotraukos- visi jie dažnai kuria klaidingą įvaizdį, kad be svaigiųjų gėrimu neįmanomas linksmas, turiningas, prabangus laiko leidimo būdas. Būtina išlikti atspariam tokiems klaidingiems signalams.

 

Stresas: alkoholiniai gėrimai egzistuoja nuo senovės, kaip ir alkoholizmo problemos, o mūsų gyvenimas tik greitėja, intensyvėja, todėl dažnai žmonės griebiasi alkoholio norėdami bent trumpam pabėgti nuo visų problemų. Deja, problemos niekur nedingsta, o prisideda nauja bėda- alkoholizmas, kuris papildomai sukelia somatines, psichines ligas, dažnai užkrauna finansinę naštą ir stumia žmogų į socialinę izoliaciją.

 

Depresija ir kitos psichikos ligos: kartais būna, kad žmogus, sergantis depresija ar kitomis psichikos ligomis dėl hormonų disbalanso smegenyse gali griebtis alkoholio kaip papildomo (o kartais ir pagrindinio) vaisto, norėdamas sumažinti neigiamų išgyvenimų naštą, bent trumpam pajausti teigiamas emocijas, atsipalaiduoti, pasimiršti. Gaila, bet euforija baigiasi pernelyg greitai, o ligos gydymas pareikalauja žymiai didesnių pastangų.

 

Kaip matome, beveik visi žmonės savo gyvenime susiduria su rizikos faktoriais, kurie gali paskatinti alkoholizmo išsivystymą, todėl reikia  pariems išlikti atspariems ir auklėti vaikus, kad galėtų atsispirti pagundai. O jei matote, kad jūsų artimas žmogus pasidavė ir grimzda į alkoholizmo liūną- nedelsiant kreipkitės pagalbos!