Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

10 mitų apie alkoholizmą

Visi mes žinome, kad svaigiųjų gėrimų gausus ir nesaikingas vartojimas sukelia priklausomybę,
kuri atima psichinę ir fizinę sveikatą, išardo šeimas, sukelia finansines problemas. Tai kodėl tiek
daug žmonių nesugeba atsispirti šiai pražutingai traukai? Viena iš priežasčių yra gajūs mitai apie
alkoholizmą, kurie iškreipia realų paveikslą ir nuslepia pavojus. Štai plačiausiai paplitę mitai:


1. Žmogus gali kontroliuoti išgerto alkoholio kiekį ir laiku sustoti.


Tiesa ta, kad, dažniausiai, apsvaigęs žmogus nebegali adekvačiai suvokti savo veiksmų ir juolab suprasti, kad jau laikas sustoti gerti, nes etanolis jau nuodija organizmą ir slopina kognityvines funkcijas.


2. Vienkartinis užgerimas negali pakenkti žmogui. Net mažos etanolio dozės neigiamai veikia centrinę nervų sistemą, blogina kognityvines funkcijas ir priartina žmogų prie priklausomybės nuo alkoholinių gėrimų.


3. Kokybiški brangūs alkoholiniai gėrimai nekenkia žmogui. Nors kokybiškuose gėrimuose tikrai bus mažiau toksiškų priedų, bet pats etilo alkoholis juose išlieka, o būtent jis ir yra pagrindinis apsinuodijimo ir žalos kaltininkas.


4. Alkoholiniai gėrimai padeda produktyviau dirbti
Pirminė euforija išgėrus leidžia žmogui atsipalaiduoti ir jam gali atrodyti, kad dirbti būtų lengviau ir smagiau, bet kenčia darbo kokybė, tikslumas, didėja nelaimingų atsitikimų darbe rizika.


5. Alkoholiniai gėrimai padeda sušilti. Iš tikrųjų alkoholis, esantis gėrimuose, kaip tik plečia kraujagysles, todėl šiluma atiduodama greičiau, žmogus gali sušalti, bet dėl apsvaigimo jis to nejaučia arba vertina neadekvačiai.


6. Negalima maišyti skirtingų alkoholinių gėrimų, jeigu gerti tik vieną – neapsinuodysi. Skirtingi alkoholiniai gėrimai skiriasi priedais: vermute yra pelyno, džine – kadagio uogų, viskyje – vynuogių, bet visur yra tas pats etanolis. Apsinuodijimas įvyksta būtent dėl didelio suvartoto jo kiekio.


7. Alkoholis slopina skausmą, todėl gali padėti ligos metu.
Alkoholis tikrai gali iškreipti skausmo suvokimą, bet jis nesprendžia skausmo atsiradimo problemos, todėl ilgainiui skausmas grįžta kartu su alkoholio vartojimo padariniais.


8. Alkoholis padeda kovoti su depresija. Atvirkščiai, alkoholis dažniausiai pablogina depresijos eigą, nes žaloja centrinę nervų sistemą, slopina kognityvines funkcijas, trukdo žmogui suprasti realų problemos mastą ir laiku kreiptis pagalbos.

 

9. Alkoholis padeda virškinimui. Kartais žmonės mano, kad alkoholis neva gerina apetitą, padeda virškinti riebų maistą. Tiesa ta, kad etanolis dirgina skrandį, skatina gastrito ir opų atsiradimą, o padidėjęs skrandžio rūgšties gaminimasis nėra kokybiškas, fermentų joje kaip tik mažėja.


10. Alkoholis padeda užmegzti kontaktus su kitais žmonėmis. Žmonės galvoja, kad išgėrus tampa linksmesni, labiau atsipalaidavę, lengviau bendraujantys, bet dažniausiai apsvaigusių žmonių bendravimas yra nepilnavertis, nenuoširdus, o kartais gali tapti net pavojingu ir traumuojančiu.

 

Reikia suprasti, kad alkoholinių gėrimų vartojimas neturi nei vieno teigiamo aspekto, o tik veda į priklausomybę, įvairių psichinių ir fizinių ligų atsiradimą. Todėl reikia atsakingai žiūrėti į savo sveikatą ir gyvenimą ir jaučiant, kad atsiranda priklausomybė, nedelsiant kreiptis pagalbos!