Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Vasaris – sunkiausias mėnuo

Psichologai jau seniai pastebi, kad vasaris yra sunkus mėnuo – sukaupti vidiniai resursai jau baigiasi, o pavasario dar reikia laukti. Dažnai užpuola ligos, bloga nuotaika, depresija, taip pat priklausomiems žmonėms pasunkėja alkoholizmo simptomai, tampa sunkiau kovoti su šiuo blogiu.

Kaip gi padėti sau ir savo artimiesiems greičiau sulaukti pavasarinės saulės ir nepasiduoti alkoholio traukai? Štai keli patarimai:

 

Nors oras vasarį nedažnai lepina, vis tik reikia stengtis kuo daugiau laiko praleisti gryname ore- pasivaikščioti parke, išvažiuoti į mišką, bent apeiti kelis ratus aplink namą. Kūnas gauna gryno oro, deguonies ir saulės, jei pasiseks, o protas apsivalo, nusiramina. Fizinis krūvis ir geros emocijos leidžia pasikarauti ir lengviau tęsti dieną, savo darbus, mažiau galvoti apie alkoholį.

 

Vasaris Lietuvoje yra ganėtinai šaltas ir vėjuotas mėnuo, todėl dažnai kyla noras sušilti išgeriant karštų gėrimų, ypač lauke arba grįžus namo. Vis dar gajus mitas, kad alkoholiniai gėrimai kaip tik gali padėti ir sušildyti kūną ir sielą, bet tiesa ta, kad alkoholis išplečia kraujagysles, todėl šiluma atvirkščiai yra atiduodama greičiau, bet protas yra suklaidinamas, žmogus nejaučia, kad šąla. Užgėrimai lauke neretai baigiasi nušalusiomis galūnėmis, amputacijomis, paraudusia ir patinusia veido oda, naujomis ligomis ir ilgesniu keliu sveikimo link. Geriausia lauke arba po jo gerti arbatas, kompotus, kakavą ir kitus gėrimus, kurie gali ne tik sušildyti, bet ir suteikti kūnui vitaminų ir naudingų mikroelementų.

 

Šaltis ir niurūs orai dažnai prisideda prie slogios nuotaikos, energijos nebuvimo. Žmogus neretai nežino, ką veikti namuose, jei orai neleidžia išeiti į lauką. Kai yra potraukis alkoholiniams gėrimams, kartais gali atrodyti, kad gėrimas yra geras užsiėmimas, padėsiantis praleisti savaitgalio vakarą. Jeigu matote, kad jums arba jūsų artimam žmogui yra sunku – padėkite jam sugalvoti veiklą. Kinas, boulingas, muziejai, teatrai- galima suplanuoti veiklas keliems savaitgaliams į priekį. Namuose irgi yra daug veiklos variantų: žaidimai su draugais, kulinariniai vakarai, kinas su spragėsiais, perskaitytų knygų aptarimas, būsimų kelionių planavimas. Svarbu nebūti paliktam vienam su stikline!

 

Vasaris yra tas mėnuo, kai vitaminų ir mineralų atsargos organizme pradeda sekti, o naujo derliaus ir atsargų papildymo dar nėra. Kartais priklausomi nuo alkoholinių gėrimų žmonės paaiškina savo vartojimą neva aluje ir kituose stipriuosiuose gėrimuose esančiais vitaminais, mineralais. Iš tikrųjų alkoholiniuose gėrimuose nėra reikšmingo kiekio naudingų medžiagų, užtat pilna etilo alkoholio, kuris kaip tik gali pakentkti ir taip žiemos nualintam organizmui- žymiai greičiau paaštrėja skrandžio, širdies, kepenų ir inkstų ligos. Verčiau būtų pagalvoti apie pilnavertę mitybą ir vitaminus.

 

Vasarį dienos jau pradeda ilgėti, bet dėl apsiniaukusio dangaus mes galime to nepastebėti. Dažnai oras gali motyvuoti tik gulėjimui lovoje, o priklausomi nuo alkoholinių gėrimų žmonės neretai kartu į lovą norėtų pasiimti ir taurę ir taip leisti vasarį. Vistik miegas turėtų būti kokybiškas, t.y. blaivus ir ramus. Dieną gi geriau gaudyti saulės spindulius lauke.

 

Mokslininkai teigia, kad žiemos galas yra psichologiškai labai sunkus, priklausomybių turintiems žmonėms gali būti ypatingai sunku ir neramu, todėl nepamirškime pasirūpinti savo artimaisiais, jeigu matome, kad žmogus nesusitvarko ir grimzda į alkoholio liūną- ištieskime ranką, pasiūlykime pagalbą. Džiaugtis šiluma ir saule yra žymiai smagiau, kai esi nepriklausomas nuo alkoholio!