Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Alkoholizmas ir poros santykiai

Romantiniuose filmuose herojai dažnai būna įtraukti į meilės trikampį, iš kurio pastoviai ir be rezultato bando ištrūkti. Realiame gyvenime irgi galima pamatyti tokius painius santykius, bet kur kas dažniau viena iš trikampio viršūnių būna alkoholinio gėrimo pilnas butelis. Pradžioje partneriams gali atrodyti, kad būtent alkoholis yra tas „trečiasis asmuo“, bet ilgainiui juo tampa negeriantis žmogus, o vartojantis alkoholinius gėrimus asmuo pradeda „ilgai ir laimingai“ gyventi būtent su alkoholiu.

 

Kada reikėtų suklusti?

 

  • Vartojančio alkoholinius gėrimus partnerio elgesys tampa nepastovus, emocijos labilios. Dažnai tenka keisti planus, atšaukti susitikimus ir išvykas, nes potraukis išgerti tampa svarbesnis už viską.

 

  • Pyktis ir agresija. Kaupiantis emocijoms, išsakytoms ir neišsakytoms nuoskaudoms dėl byrančių santykių abi pusės pratrūksta ir konfliktas įsibėgėja. Geriančiam žmogui dažniausiai nepatinka, kai jam priekaištauja dėl gėrimo, jis pyksta, kai partneris nenori kartu su juo vartoti alkoholinius gėrimus, gėdina dėl atšauktų planų. Barniai dažnėja, kartais prisideda ir fizinis bei psichologinis smurtas.

 

  • Emocinis atšalimas. Partneriai nebejaučia vienas kito emocijų, auga nepasitikėjimas, negeriantis partneris pastoviai nerimauja, ar nepaslys priklausomas nuo alkoholio žmogus. Priklausomas nuo alkoholiniu gėrimu žmogus jaučia, kad juo nepasitiki, todėl užsidaro savyje.

 

  • Liūdesys ir depresija. Alkoholis tampa nuolatiniu santykių palydovu, net kai vartojantis žmogus stengiasi negerti alkoholinių gėrimų, jau nebepavyksta šios temos išbraukti iš kasdienės rutinos, ji slegia abu partnerius. Bendri pomėgiai nebedžiugina, bendrų planų tampa vis mažiau.

 

Verta paminėti, kad alkoholis ardo ne tik emocinį poros ryšį, bet taip pat ir intymius santykius, nes labai trikdo potenciją ir mažina lytinį potraukį. Tampa sunku kartu planuoti šeimą, vaikus, bendrą buitį.

 

Kokia gi tokių santykių ateitis? Dažniausiai galimi trys variantai.

 

  • Jeigu konfliktai, pyktis, emocinis šaltumas nugali, tai santykiai būna sugriauti nepataisomai. Vartojantis žmogus lieka su alkoholiu ir dar stipresniu potraukiu išgerti, jis mano, kad yra nuskriaustas, nesuprastas, likęs be palaikymo, pagalbos. Jis nesupranta, kad būtent jo priklausomybė ir sugriovė jo laimingą gyvenimą. Negeriantis partneris lieka su gilia nuoskauda, neigiamais išgyvenimais ir psichologinėmis problemomis po tokių liguistų santykių.

 

  • Kartais negeriantis partneris taip įsijaučia į „gelbėtojo“ vaidmenį, kad pamiršta apie savo poreikius ir emocinę būklę. Vienu atveju, pora pradeda vartoti alkoholinius gėrimus kartu, taip bandydama turėti bendrus pomėgius, kartu leisti laiką. Kitu atveju, nevartojantis alkoholinių gėrimų žmogus įklimpsta į finansinę, emocinę, psichologinę duobę. Abu variantai yra žalingi ir reikalaujantys pagalbos.

 

  • Vienintelis variantas, kuris veda link laimingos pabaigos yra kai priklausomas nuo alkoholinių gėrimų žmogus pripažįsta savo problemą ir sutinka gydytis nuo alkoholizmo, o jo partneris padeda jam šitame sunkiame kelyje, palaiko ir globoja, bet tuo pat metu nepamiršta apie savo poreikius ir emocinę būklę, prireikus, kreipiasi į psichologą.

 

Priklausomybė alkoholiniams gėrimams vystosi palaipsniui, nereikia laukti, kol ji tampa akivaizdi ir sunkiai pagydoma, reikėtų atkreipti dėmesį į nerimą keliančius ženklus ir laiku kreiptis pagalbos. Tik tokiu atveju įmanoma mažais žingsniais eiti į blaivų, sveiką gyvenimą ir puoselėti tvirtus ir šiltus santykius poroje.