Pagalbos telefonas:
+370 633 11193

Alkoholizmas – nerimą keliantys ženklai

Alkoholio vartojimas dažnai asocijuojasi su šventėmis, pakylėta nuotaika, euforija ir linksmu bendravimu. Realybėje visas linksmumas ir šventimas užtrunka labai trumpai, vėliau seka galvos skausmas, sveikatos ir psichologinės problemos, o taip pat priklausomybė nuo alkoholio ir santykių krizė. Priklausomo žmogaus artimieji ir partneriai nesirenka šio sunkaus kelio, bet išgyvena nerimą, baimę ir kitas negatyvias emocijas. Alkoholis po truputį įsiveržia į poros santykius ir pradeda ardyti juos iš arti. Štai keli nerimą keliantys ženklai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:


1. Apsvaigę žmonės dažnai greičiau susierzina, jų emocijos pasidaro labilios, o liežuvis pernelyg aštrus. Susikaupusios emocijos ir kontrolės stoka gali tapti kivirčo pradžia, o ta dažnai perauga į smurtą.


2. Alkoholio vartojimas neretai sąlygoja pasaulio matymą per negatyvią prizmę. Artimųjų komentarai suprantami kaip kritika ir priekaištai, priklausomas nuo alkoholio žmogus pradeda matyti save kaip auką, ilgainiui santykiuose atsiranda nepasitikėjimas, nekalbėjimas ir palaikymo stoka.


3. Geriantis žmogus vis daugiau laiko laiko praleidžia alkoholio draugijoje, todėl mažiau laiko gali skirti santykių puoselėjimui. Kuo toliau tuo labiau priklausomo žmogaus partneris jaučiasi vienišas, ant savo pečių tempiantis buitį už du žmones.


4. Priklausomybę nuo alkoholio dažnai lydi finansinės problemos: vartojantis žmogus dėl gėrimo ir sveikatos problemų praleidžia darbą, gali net jo netekti, daug pinigų yra išleidžiama gėrimams. Visa finansinė našta atsigula ant partnerio pečių.


5. Kartais gali atrodyti, kad alkoholis padeda pabėgti nuo problemų, bet tiesa ta, kad problemos kaupiasi ir kuo toliau tuo sunkiau būna jas spręsti. Kai šalia visų sunkumų poroje nėra šilumos ir palaikymo – situacija dar labiau komplikuojasi.


6. Dažnai apsvaigęs žmogus negali objektyviai vertinti savo elgesio ir jo pasekmių, neretai apimtas alkoholinės euforijos jis gali negražiai ir nepagarbiai elgtis su kitais žmonėmis, taip sukeldamas savo partneriui daug nepatogumo ir nejaukumo akimirkų.


7. Priklausomybę nuo alkoholinių gėrimų turintys žmonės dažnai elgiasi rizikingai ir neatsakingai: gali dingti kelioms dienoms, atsiranda atsitiktinių santykių tikimybė, lytiškai plintančių ligų rizika.


8. Alkoholis neigiamai veikia porų lytinį gyvenimą. Sumažėja vyrų potencija, moterims pasidaro sunkiau patirti malonumą. Blaiviam partenrui būna sunku pajausti artumą ir šilumą, nemalonu mėgautis meilės akimirkomis kartu su apsvaigusiu žmogumi.


9. Alkoholis atima vis daugiau laiko iš vieno iš partnerių, todėl lieka vis mažiau bendrų hobių, užsiėmimų, bendro laiko kartu. Ilgainiui poroje nebelieka šilumos ir artumo, kas veda santykių pabaigos link.


10. Poroje, kurioje alkoholis užima pirmą vietą, labai greitai dingsta bazinis artimų santykių požymis- pasitikėjimas. Labai sunku yra padėti žmogui, kai juo nepasitiki, esi daug kartų
įskaudintas ir nuskriaustas. Priklausomybę nuo alkoholio turintis žmogus gali net nesuprasti, kaip jis žeidžia savo artimuosius ir neprisiimti atsakomybės už savo veiksmus.

 

Nereikia laukti, kol santykiuose atsiranda visi nerimą keliantys punktai, pagalbos reikia kreiptis atsiradus bent keliems. Alkoholis- tai bėda, kuri griauna ne tik santykius, bet ir fizinę ir psichinę sveikatą. Tik laiku kreipiantis pagalbos galima išsaugoti save ir santykius su savo artimaisiais.